»

Sunday, October 24, 2010

it's my day

nothing special on my 23rd birthday... hehehe.. aku mmg dibesarkan dengan family yang takde la sambut besday happening gila.. setakat wish n makan-makan jek.. hadiah pun kalau bertuah dapat.. kalau tak takde la..

tapi value of the day tu tetap ada.. aku always rasa happy bila 24th oct.. always in good mood... tapi yang membuatkan mood bertambah happy lagi bila jusco bagi mesej yang nak bagi gift voucher sempena birthday.. semangat balik kelas terus nak ke jusco.. tapi tewas juga didepan TV sebab over sleepy.. tapi takpe.. dah amek pun tadi...

bila dah sampai jusco.. janji pada diri nak saving tinggal janji.. tumpas sekali lagi dengan blouse ala-ala sambutan deepavali... tapi bisikan jahat cakap.. hey ira.. tu hadiah birthday la.. hehhee.. dah beli fullstop...

meriah mak ngah.. feelin-feeling depavali gitu... kawan-kawan india.. tak gheti-gheti nak ajak p open house.. makan maruku ngan air kotak pun ok lah

hurm.. thank jugak kawan-kawan yang wish kat fb ( kalau x de fb x sape yang ingat kot)... by sms, by voice sms, by mms... yang bagi hadiah i mmg sayang u olls lebih.. sumpah.. nescaya korang jgn geli geliman pulak kalau i curahkan kasih sayang nanti.. hak.. hak.. hak..


nota kaki : takde ape nak cerita actually... merapu meraban sajok..

Monday, October 18, 2010

Ira si minah SAIKO

Kejadian 1 :
Masa kelas kejuruteraan perisian. tak ingat tarikh bile.. tapi dalam bulan puasa.. perbualan antara kak nad dan budak psiko...

Kak Nad : Ira, cube tengok mata akak ada merah tak??
Ira : eh merah la.. kenapa kak?? gatal tak??
Kak Nad : Gatal la.. ish nape ek.. makan apa ek?? elergic kot... akak ada makan seafood semalam
Ira : ada rasa denyut-denyut tak?? sakit tak?? tah-tah akak kene sakit mata yang jangkit-jangkit tu.. ish.. tak nak la saya dekat ngan akak.. saya dah la tak pernah kene penyakit tu.. kang tak pasal-pasal pulak kene

perbualan terhenti seketika dek jelingan manja dari dr mashitah.. 5 minit berlalu.. tiba tiba mata ira mula berdenyut-denyut.. dia gelabah.. dia dah gabra.. dia dah nak salahkan kak nad.. dia dah claim dia sakit mata.. dia bagi tau kak nad.. reaksi kak nad?? ketawa saja...

beberapa minit selepas itu mata kak nad dah tak merah.. bengkak pun dah surut.. ternyata kak nad tak sakit mata langsung.. jadi ira tu terkena sakit mata kah???

Kejadian 2 :
Audit elatihan di ABM Terengganu. Turun dari airport kak ita mengadu ada kesan bengkak di muka dia. Kak ita bajet dan agak bahawa kesan bengkak atau gelembung kat muka dia tu adalah chicken pox.. tapi si minah saiko ngan konfiden bagi tau kene gigitan semut ipoh... what the fun teori gila itu.. padahal si minah saiko ni belum pernah kene chicken pox pun...

Perjalanan diteruskan ke kuala berang.. minah saiko ditempatkan sebilik dengan kak ita.. sebenarnya mmg kitaorang pilih la ... begitu juga semasa kami menginap di grand continental hotel.. gelembung pada wajah kak ita itu tadi sudah pecah dan kak ita berazam balik saja ke KL akan terus ke Pusrawi untuk check apakah sebenarnya gejala itu..

keesokannya kak ita MC dan diberi cuti sampai seminggu akibat chicken pox.. dan si minah saiko terus je gatal-gatal badan dan rasa seram sejuk macam nak demam.. tak semena-mena ada rasa ketulan-ketulan timbul di tangan akibat kegaruan macam behruk.. tapi sampai sekarang dia tak kene pun chicken pox.. x boleh nak sahkan lagi betapa kronik nya pesakit saiko ni.. mari kita tengok kejadian ke-3

Kejadian Ke-3:
Makan di kafe pelajar UTM KL... datang awal lain macam hari tu sebab sistem yang kene present tak siap lagi.. jadi sebab kelas tak bukak lagi kami pun pergi makan di kafe.. sembang-sembang kosong.. kami pun merasakan dah sampai masanya kami bergerak ke kelas...

dalam perjalanan ke kelas kami singgah di satu mesin air untuk refill balik botol kosong semalam... seorang kawan kami kak fina telah mengisi air beliau dengan air suam.. si minah saiko yang feelin obersea mesti lah nak air sejuk beku... dalam perjalanan si minah saiko tanya kak fina..

ira : Kak.. kenapa akak tak amik air sejuk??
Kak Fina : Tak nak la.. akak amik air suam.. air suam dia dah masak.. air sejuk tu dia masak ke?? (si minah saiko tu dah takut)
ira : ye ke?? air sejuk tu dia tak masak ke?? ah!!!.. saiko sudah...

sesudah sampai ke kelas si minah saiko telah minum air tu.. tak semena-mena gigi beliau terasa ngilu yang teramat sangat.. jadi dia membuat kesimpulan bahawa air sejuk yang tak dimasak itu telah menyebabkan gigi dia sakit sehingga ke hari dia taip entry ni.. org lain minum ... OK jeeek...

notakaki :: wahai dokter.. dokter sekalian.. kronik kah penyakit SAIKO ini???

Sunday, October 17, 2010

Pesan Khidmat Masyarakat Kepada KEDAI KEROPOK LEKOR BUKIT TOK BENG, SEBERANG TAKIR TERENGGANU...

sepulangan dari sabah.. auditor terhebat terus berlepas ke terengganu pulak nak audit ke ABM Terengganu... ceh.. ceh.. ceh.. dah feeling-feeling jadi auditor nampak... tak.. tak.. tipu je.. penteman pasukan audit je sebab dorang audit sistem yang aku jaga.. fuh!!!.. baru je nak menipu kan..

sama je ketakrelaan nak pegi terengganu tapi kurang sikit dari sabah.. sebab flight die 55 minit je.. padahal suka tak yah masuk opis kann.. kan.. kan.. tapi location ngan bangunan ABM terengganu mmg terbaik la.. HQ pun cikai je.. melukut di tepian gantang.. siap sewa kat gren season.. tgk nama pun seosons... ibarat pelajar senior punya CGPA lagi rendah daripada pelajar junior.. hahaha.. agak bengong ye contoh disitu... tapi servis ABM sabah lagi baik (sebab banyak makan kot).. fuh.. hantar kat hotel, makan malam.. makan tengah hari.. makan petang.. siap ader sobinier lagi merupakan sekilo ikan bilis, seliko udang kering, sepeket ikan tamban dan ikan kerang.. hahahaha.. finding audit agak bias disitu...hehehehe

sejuk mata memandang.. dekat ngan bukit ke gunung?? tapi besar weh..


tapi sebagai insan professional terhadap kerja (walaupun dari segi servis abm terengganu dah dapat 1/10).. finding masih lagi munasabah... nampak.. dia nak menipu lagi.. padahal mana ada penteman buat findings. tgk je adala... hahhaha

bila baje tajuk entry yang CAPS LOCK itu pun sudah tahu maksud dihati... sungguh tak puas hati.. dah pegi terengganu op coz la gedik-gedik nak bawak balik kepok leko.. dah survey-survey kawan kate kepok leko terhebat di terengganu buat masa ini adalah di bukit tok beng.. jadi dengan bangga beritahu rakan sepasukan audit tentang kepok ni la.. gambar ciplak dari belog tersebut di gambar.. sorry mory.. tak sempat capture

siap order in advance lagi ko ... bermesej-mesejan dengan kedai kepok lekor tau.. punya la in advance.. tak penah ko seumur hidup aku.. pegi kedai kepok leko otw ke airpot...mase naik teksi (jgn tanya sebab naik teksi... tgk markah servis) suruh pakcik teksi singgah kedai tu.. pastu tanya testimonial kat dia.. spoil.. dia kate kepok tu tak best.. aik.. agen aku tak leh pakai betul..tapi tak pe.. sabar duluuuuu...

tapi MEMANG spoil gila.... dengan servis dia .. ni nak cakap pasal servis lagi.. lepas je aku blah dari kedai kepok lekor terus aku turun markah servis jadi 0.5/10.. hah hambek.. ko.. dah la mase nak carik order muka abang pam kepok leko kekwat.. akak kepok bungkus kepok leko yang mekap tebal lagi la kekwat.. weh.. aku bukan beratur nak mintak bubur RMT hokey... aku datang nak beli kepok wei.. bawak duit kepok-kepok (banyak la tu) dalam poket.. mmg lepas ni aku tak hengen nak beli kat kedai ko.. tak besh langsung...aku beli rm10 hengget je.. mula-mla kobar-kobar nak bawak balik banyak kepok leko nak bagi sepupu sepapat, makcik hujung jalan keramat, jirang sebelah kat kg masjid.. tapi HAMPA dek servis macam hampeh...


google punya google jumpa la gambar dari kedai kepok lekor.. watak-watak dalam tu mmg betul.. aku ingat lagi weh.. ingat lagii... kat bawah tak yah la fokus kat abg yang beli kepok tu ye.. fokus kat abg yang membelakangkan gambar... walaupun belakang aku ingat hokey


jadi pesanan dia ringkas je.. kalau ko nak kedai ko terus maju dan berdaya saing.. hargai lah PELANGGAN hokey. kami bukan peminta sedekah... harap maklum.. dah pakai lawa-lawa.. mekap tebal-tebal.. barang emas berkilo-kilo sila la buat muka manis sikit depan pelanggan.. mekap la tebal10 inci pun kalau muka masam tatap tak lawoo jugaks...

notakaki : tapi tempat best aku pegi kiosk ICT dekat airpot..org IT mmg suka ICT ni.. hahaha.. Ikan Celup Tepung.. mmg terbaik ahhh!!! yang ni aku puji aku puji... muka dah manis macam gula

Saturday, October 16, 2010

kote keling ( dijamin x sensored)

baru ada ilham nak update.. malas gila.. since dapat tau kene outstation... mmg masak la.. ke hulu ke hilir..alfulus fun alkeferingfin....

hahaha.. tajuk entry sensored gila ka.. tapi series la weh.. aku jumpa pokok ni kat ABM Sabah... bila aku tanya dorang kate ni pokok dia mmg nama ko** keling.. apakan daya aku nak membantah.. hak...hak.. lawok.. tetibe je pikir.. mmg cam ni ke ehem. ehem....

Sekian laporan Audit eLatihan dari Akademi Binaan Malaysia SABAH untuk belogku tercinta..

nota kaki : tengah test tutorial masuk gambar maha dasat besar.. mak eh.. tgk la buah tu.. ada macam **** ******* tak ??